Barajul Dragan-Floroiu



Barajul Dragan-Floroiu se afla in zona numita Valea Draganului, jud. Cluj.



Barajul Dragan, cunoscut si sub denumirea de Barajul Floroiu, asigura retentia apelor raurilor Dragan si Sebesel fiind amplasat imediat in aval de confluenta celor doua rauri.



Barajul are o deschidere la coronament de 424 m si este prevazut cu un descarcator de suprafata cu cinci deschideri si doua goliri de fund.



Sub apa, nu departe de baraj, stau ascunse zidurile cabanei de la Paraul Crucii. Aici s-au refugiat foarte multi romani din toate satele cedate prin dictatul de la Viena în 1940. De aici treceau peste munte la Stana de Vale sau Budureasa sa-si aduca cele necesare traiului. Aici era magazinul de la care cei ce lucrau la exploatarea lemnului isi faceau aprovizionarea saptamanala.


La 200 m mai sus de baraj se afla colonia Floroiu, candva un orasel in miniatura, ridicat pentru constructori si familiile lor. Privind spre coada lacului, iese in evidenta Varful Buteasa (1.714 m).


Lacul de acumulare este populat cu peste (clean, mreana, pastrav indigen, pastrav curcubeu si chiar pastrav auriu) oferind astfel un loc minunat pentru relaxare. Valea Draganului si zona inconjuratoare este cunoscuta pentru posibilitatile de relaxare si cazare.
 


Drum practicabil pe toata perioada anului. Accesul se face de pe DN 1 Cluj-Oradea pe la Halta Valea Draganului (din Cluj, aprox.70 km).

Deschis turistilor fara taxa de vizitare.

Comentarii